Jdi na obsah Jdi na menu
 


Modernizace náchodské nemocnice začne letos. Stavět se bude nově po etapách.

29. 5. 2013

Modernizace Oblastní nemocnice Náchod začne v letošním roce. Současná největší investiční akce Královéhradeckého kraje však proběhne nově, po etapách. Nultá část rekonstrukce, která počítá s vybudováním obslužné silnice a modernizací teplovodních a elektrických sítí, vyjde na zhruba 70 milionů korun a kraj ji chce zaplatit z vlastních zdrojů. Celkvoá modernizace proběhne ve stejném rozsahu, ale potrvá déle: skončit by měla v roce 2016, tedy o rok později. Ke změně celé akce musel kraj přistoupit po zrušení výběrového řízení.

„Koncepce rekonstrukce se nemění, využijeme platné stavební povolení i projektovou dokumentaci. V současné době má kraj na modernizaci náchodské nemocnice 670 milionů korun. Tyto peníze využijeme a propadnout by neměly ani evropské dotace, které chceme využít na nákup zdravotnických přístrojů a vybavení. Celá akce se zpozdí oproti termínům původního tendru zhruba o rok,“ uvedl královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

 

Letos začne modernizace nemocničních sítí a stavba silnice, která vytvoří prostor pro stavbu klíčové nové nemocniční budovy, která má tvořit jádro nového nemocničního komplexu. Jeho výstavba by měla jako první etapa začít v polovině příštího roku.

 

Rekonstrukci největší zdravotnické zařízení kraje nezbytně potřebuje a bez ní se prodražuje její provoz. „Řada klíčových pracovišť funguje v havarijním stavu a rekonstrukci nezbytně potřebuje. I proto děláme vše proto, aby rekonstrukce v náchodské nemocnici letos začala,“ doplnila krajská radní Jana Třešňáková.

 

Výběrové řízení krajští radní zrušili kvůli nejasnému financování stavby a dohadům o placení korekcí: v současné době mají členové regionu NUSTII Severovýchod Liberecký, Pardubický a právě Královéhradecký kraj pozastaveno proplácení evropských dotací.