Jdi na obsah Jdi na menu
 


Muzejní parní vlak "Kladské pomezí"

20. 4. 2013

Pojeďte s námi na výlet historickým parním vlakem po kraji Babičky Boženy Němcové. Navštivte zámek v Ratibořicích, čí naučnou stezku vedoucí po bojištích z roku 1866. Nebo s námi můžete pokračovat až do Náchoda, kde stojí za návštěvu zámek, nebo linie pohraničního opevnění. Další typy na výlet naleznete ve spodní části této stránky.

Jízdní řád a řazení vlaku

jede v sobotu
4. května, 1. června, 29. června, 3. srpna a 7. září

Jizdni rad

V čele historického parního vlaku pojede parní lokomotiva 310.0134 z roku 1913 přezdívaná "Kafemlejnek". Více informací o lokomotivě

Obrázek: KladskePomezi 310.0134vlak1.jpg

Jízdné SŽVJ (Ceny uvedeny včetně DPH) Platné od 1.1.2013

Jizdne
  • Prodej jízdenek na nástupišti, nebo přímo ve vlaku u průvodčího.
  • Ve vlaku platí pouze tarif Společnosti železniční výtopna Jaroměř, jízdenky, slevy a jízdní výhody jiných dopravců se neuznávají.
  • Děti do 3let a kočárky zdarma.
  • Přeprava jízdního kola 30kč/den.
  • Přeprava psa 30kč/den.
  • Celodenní jízdenka základní 250Kč, zvýhodněná 150Kč.
  • Při předložení jízdenky v pokladně Železničního muzea Výtopna Jaroměř dostanete slevu na vstupné ve výši 20Kč.

    Typy na výlet

    Jaroměř-Josefov

    Přijeďte naším parním vlakem do Jaroměře za poznáním krás královského věnného města, či za historii pevnosti Josefov. Pokud se vydáte naším vlakem i na zpáteční cestu, tak Vám doporučujeme v dvouhodinové pauze navštívit naše železniční muzeum.

    Výtopna Jaroměř
  • Prohlídka muzea s průvodcem začíná po příjezdu vlaku ve 13:10 u točny.
  • Při předložení jízdenky v pokladně Železničního muzea Výtopna Jaroměř dostanete slevu na vstupné ve výši 20Kč.
Město parků a zahrad

V Jaroměři můžete navštívit mimo jiné Městské muzeum nacházející se v bývalém obchodním domě A. Wenke a syn, postaveném v letech 1910 - 1911 podle návrhu architekta Josefa Gočára. Za návštěvu též stojí náměstí s kostelem sv. Mikuláše a barokním morovým sloupem od sochaře Matyáše Bernarda Brauna. Za teplého počasí se můžete ochladit na místním koupališti s několika bazény. Za teplého počasí se můžete ochladit na místním koupališti,které se nachází přibližně 15 minut chůze od nádraží.

Po stopách vojenské historie

Pokud Váz zajímá vojenská historie, tak je tu pro Vás pevnost Josefov. Zde můžete například navštívit Podzemní chodby, První vojensko-historické muzeum, stalou expozici Městského muzea v josefovské radnici a nebo obranný objekt pevnosti Ravelin no. XIV.. Od podzemních chodeb se dále můžete vydat na procházku přes Masarykovi sady k vojenskému hřbitovu.

Obrázek: Kladské pomezí 001528.jpg Obrázek: Kladské pomezí DSCN1567.JPG Obrázek: Kladské pomezí DSCN5455.JPG Obrázek: Kladské pomezí Panorama2.JPG

Česká Skalice

Po stopách Boženy Němcové

Kdo by neznal ze školních lavic Boženu Němcovou a její knihu Babička. Po stopách této české spisovatelky a její nejznámější knihy se můžete vydat v České Skalici. Muzeum Boženy Němcové se nachází dvacet minut chůze od nádraží. Za návštěvu též stojí i Barunčinu školu ve které se nachází školní třída a expozice vypovídající o školství první poloviny 19. století.

Od nádraží se též můžete vydat po žluté turistické značce do malebného údolím Úpy. Zde je pro Vás připravena naučná stezka Babiččino údolí. Ta Vás zavede mimo jiné k ratibořickému zámku (Na zámku po předložení jízdenky z parního vlaku a při zakoupení vstupenky (max. 35 osob) bude vedena speciální rozšířená prohlídka sklepením zámku), Rudrově mlýnu, Starému Bělidlu a k Viktorčině splavu. Délka stezky je přibližně 5km.

Přehradní nádrž Rozkoš

V těsné blízkosti nádraží se rozkládá vodní nádrž Rozkoš, též přezdívaná Východočeské moře o rozloze 1001 hektarů. Toto vodní dílo je vyhledávané pro rekreaci, vodní sporty a rybaření.

Panorama

Jaroměř, Česká Skalice, Václavice, Náchod - Po bojištích Prusko-rakouské války

Spojte výlet parním vlakem s výletem na kole a vydejte se po stopách válečných událostí z roku 1866. Kdy proti sobě stály armády Rakouska a Pruska. Tyto armády mezi sebou svedli řadu bitev, které vyvrcholili bitvou na Chlumu u Hradce Králové.

Naučná stezka Náchod-Vysokov-Václavice-Česká Skalice

Doporučujeme vám nastoupit s Vaším kolem v Jaroměři a nechat se vyvést "na kopec" do Náchoda. Zde začíná cyklostezka přímo před nádražní budovou. Od nádraží vystoupáte na náchodský zámek, projedete okolo vojenského hřbitova a minete řady pomníků padlích vojákům. Dále projedete okolo Václavického nádraží, od kterého sjedete na bojiště u Vysokova, kde proti sobě stálo téměř šedesát tisíc vojáků znepřátelených vojsk. Následně pokračujete do České Skalice, kde můžete opět nastoupit do našeho vlaku a vydat se nazpět k Jaroměři, nebo můžete pokračovat po stezce dále k Josefovu. Délka stezky činí přibližně 17km.

Naučná stezka Česká Skalice-Svinišťany-Josefov (Jaroměř)

Pro koho je Náchod příliš daleko, muže již vystoupit z našeho vlaku v České Skalici. Přímo od nádražní budovy se můžete vydat buď po naučné stezce do Josefova a nebo přes Vysokov do Náchoda. Stezka z České Skalice do Josefova je dlouhá přibližně 30km a vede okolo řady pomníků připomínajících válečné události z roku 1866. Stezka končí na josefovském vojenském hřbitově.

Obě trasy lze projet i v opačném směru. Se svým kolem můžete přijet z Hradce Králové do Jaroměře po nově vybudované cyklostezce č.2, která vede podél řeky Labe.

Náchod

Náchodský zámek s medvědy

Vystupte ve stanici Náchod a vydejte se na zámek za medvědy. Při cestě za dominantou města projdete centrem, kde se nachází celá řada historických staveb. Například gotický kostel sv. Vavřince na Masarykově náměstí, stará barokní radnice, nová novorenesanční radnice nebo budova poštovního úřadu. Zámek s francouzskou zahradou se tyčí nad městem a je z něho dobře vidět česko-kladské pomezí.

Za návštěvu též stojí Regionální muzeum v Náchodě, které se nachází na Masarykově náměstí.

Československé opevnění

Vydejte se do třicátých let dvacátého století a poznejte stavby, které měly chránit Československou republiku proti hitlerovskému Německu. Z Náchoda Bělovsi vychází naučná stezka Opevnění Běloves, která Vás zavede od pěchotního srubu Voda přes dokonale zrekonstruovaný pěchotní srub Březinka až k nedokončené dělostřelecké tvrzi Dobrošov. Odtud se dále můžete vydat na Jiráskovu chatu na Dobrošově, nebo k pěchotnímu srubu Kahan III, kde se nachází muzeum studené války.

 

 

další informace o nostalgických jízdach v regionu zjistíte na www.vytopnajaromer.cz/planAkci.php

fotografie z květnové jízdy najdete na www.zef.estranky.cz/fotoalbum/vlaky-na-nachodsku/

nebo na www.facebook.com/media/set/