Jdi na obsah Jdi na menu
 


Náchod bude mít další bezpečnější přechod - v ulici Pražské

29. 5. 2013

V anketě Skupiny ČEZ hlasovalo více než 15 tisíc lidí pro bezpečnější přechody. 

 

 

 

Náchod bude mít další bezpečnější přechod - v ulici PražskéV regionu východních ČECH získaly nejvíce hlasů přechody v Hradci Králové, Chrudimi a v Náchodě. Na doporučení odborné komise budou ještě osvětleny přechody v Trutnově a v Pardubicích.

Těchto pět přechodů ve východních Čechách a dalších 30 v ostatních regionech osvětlí Skupina ČEZ v rámci projektu Vaše volba. První tři přechody v regionu určila veřejnost svými hlasy a další dva pak vybraly odborné komise, do kterých byli nominováni zástupci Dopravní policie a BESIP. Vítězný přechod v Hradci Králové obdržel 3 311 hlasů, druhé místo zaujal přechod v Chrudimi s 2 719 hlasy a třetí místo obsadil přechod v Náchodě s 1 766 hlasy. Celkový počet hlasujících ve východních Čechách byl 15 085.

 

Ukázalo se, že obyvatelům České republiky není bezpečnost na přechodech lhostejná. Velmi dobře si uvědomují rizika dopravního provozu a zajímají se o možnosti, jak změnit nebezpečná místa tak, aby na nich k tragickým nehodám nedocházelo. V uplynulých šesti týdnech se do projektu zapojilo 100 921 hlasujících. "Tato čísla nás velmi těší. Dokazují, že si lidé uvědomují neutěšený stav českých přechodů a chtějí jej změnit," říká Šárka Samková ze Skupiny ČEZ.

 

Jen za první čtyři měsíce letošního roku se na vyznačených přechodech pro chodce stalo 368 dopravních nehod, při nichž se 59 lidí těžce zranilo, a čtyři zahynuli. Vloni na přechodech zemřelo za celý rok dokonce 35 osob. Bezpečnostním prvkem, který dokáže tuto smutnou statistiku až o dvě třetiny zlepšit, je právě kvalitní osvětlení. "Zvyšování bezpečnosti dopravního provozu je jednou z našich hlavních priorit. I přes všechna chystaná opatření by ale chodci neměli zapomínat na vlastní bezpečnost," říká šéf dopravní policie ČR Tomáš Lerch.

 

Přechodů, které mají zjevné nedostatky, je bohužel v České republice stále hodně. Jen na silnicích I. tříd identifikovala Dopravní policie 423 rizikových přechodů, u kterých kromě běžných bezpečnostních prvků chybí právě osvětlení. V každém ze sedmi distribučních regionů ČEZ mohli lidé v rámci projektu Vaše volba 2013 vybírat z 10 nebezpečných přechodů, které nominovali odborníci z Policejního prezidia ČR.

 

V průběhu června a července přidělí Nadace ČEZ granty vybraným městům a obcím, které zpracují projekty, rozpočty a zahájí se stavební řízení. Po prvních nově upravených přechodech se tak lidé projdou už letos na podzim.  

 

Jiří Kosina, mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy