Jdi na obsah Jdi na menu
 


Složitá jednání o cyklostezce nekončí. Řeší se hlavně cena

Kostelecko – Nedávno dokončená cyklostezka podél Orlice se potýká s problémem. Závěrečné zaměření ukázalo, že vede jinudy, než měla. Neplánovaně zasažené pozemky je tak nutné vykoupit.

To ale zřejmě nebude tak jednoduché a hlavně ani laciné. Jeden z vlastníků údajně požaduje za postoupení svého pozemku nemalé prostředky. Podle zdrojů Rychnovského deníku by se mělo jednat o částku téměř 1,9 milionu korun.


V opačném případě prý odmítá majitel dopravní stavbu na svém pozemku tolerovat. Přitom destrukce dotčeného úseku cyklostezky a stavba nějakého „obchvatu" je ale stejně obtížně představitelná jako hledání požadovaného obnosu v obecních kasách.


Zmiňovaný úsek se nachází v katastru obce Čestice, jejíž starosta patří mezi „duchovní otce" projektu na bezpečnou trasu pro cyklisty a chodce na Kostelecku.
„O jednom z pozemků skutečně vedeme složitější jednání, ale je to proto, že se dotýká i jiných rozvojových záměrů obce. Částka se rozhodně dvěma milionům neblíží, ale je to více než jeden milion," upřesnil starosta Petr Vondráček s tím, že důvodem vysoké ceny pozemku je jeho rozsáhlost.


Není to sice jediný obdobný problém, ale jak se zdá, tak nejpalčivější. „V současnosti narovnáváme vztahy mezi majiteli pozemků a dobrovolným svazkem obcí. Jednání, která vedeme v našem katastru , jsou na dobré cestě," ujistil starosta Kostelce Jiří Bartoš.


Právě majetkoprávní vztahy jsou největším problémem liniových staveb, stezky pro cyklisty nevyjímaje. Na podobném problému totiž stále ještě pracují v Opočně, které na konci loňského roku dokončilo třetinový úsek cyklostezky směrem na Dobrušku.


„Kromě jediného se nám již podařilo domluvit výkupy všech pozemků. Zbývající je ve vlastnictví pozemkového úřadu, s nímž je velice zdlouhavé jednání," uvedl starosta Opočna Štěpán Jelínek s tím, že všem majitelům byla za pozemky vyplacena jednotná cena.

zdroj