Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šoféři musí ujet velkou štreku

14. 4. 2013

Silnice u Nového Hrádku směrem od Dobrušky byla v hodně špatném stavu. Od pondělí začala první etapa obnovy a spolu s ní stavba kanalizace. Objížďka z Hrádku na Dobrušku však vede až přes Náchod a Nové Město nad Metují. Řidiči tak ujedou navíc až přes dvacet kilometrů.

Než díry, to prý radši vydrží

„Mám v Hrádku příbuzné, za kterými jezdíme. Teď to bude dost komplikované, jelikož objížďka je skutečně dlouhá a benzin není nejlevnější. Ale nedá se nic dělat. Musíme to vydržet. Pořád lepší, než hrůzou trnout, ve které díře nechám kolo," sdělila Hana Suchá z Dobrušky.

Nadšením z kilometrů navíc neoplývají ani místní, ale nutnost opravy cesty si uvědomují všichni. „Hodně dlouho jsme na to čekali a zaplať Pánu Bohu, že se na opravu našly peníze. Bude to trvat, ale je dobré, že silnici opraví a jsme za to vděční. Také potřebuji někam jezdit a jsou s tím potíže, ale musíme to vydržet," říká místní obyvatelka Anna Marková.

Plánuje se, že průjezd Novým Hrádkem nebude možný až do 23. října. Původně byla uzavírka připravena už od pondělí 2. dubna, avšak kvůli špatnému počasí a především bezpečnosti se práce o týden posunuly. „Vzhledem k tomu, že objízdné trasy nebudou využívat jen osobní automobily, ale i nákladní doprava a autobusy, bylo potřeba zajistit naprostou bezpečnost. I z tohoto důvodu, se s opravou začalo o něco později," potvrdil mluvčí Královéhradeckého kraje Jiří Hošna.

Uzavřena je teď cesta od náměstí směrem na Dobrušku. Objížďková trasa na Dobrušku či do Orlických hor až do 21. července povede pro tranzitní dopravu z Nového Hrádku přes Náchod a Nové Město nad Metují. V červenci se objížďka otočí a uzavře se cesta od náměstí na Borovou, řidiči pak na Náchod pojedou přes Dobrušku.

Na autobus se chodí na konec obce

„Je to problém, když si představíte, že lidé dojíždějí do Dobrušky do zaměstnání a nyní by měli jezdit přes Náchod. Hodně jich to řeší tak, že začali jezdit autobusem a musí si třeba přivstat a nějak to skloubit," vysvětluje starosta Zdeněk Drašnar.

Po dobu rekonstrukce platí jiné jízdní řády i pro autobusy. Třeba linka, která dosud Hrádkem od Náchoda projížděla, je rozdělena. Autobus přijede na náměstí a cestující mají osm minut, aby se přesunuli po chodníku podél staveniště na konec Hrádku, kde čeká další spoj. Právě odtud, z provizorní točny na konci obce, nyní autobusy míří do Orlických hor či do Dobrušky.

„Když lidé mají někdy na přejití osm minut, tak to je tak tak a není to jednoduché, ale spoje musí navazovat a organizátor dopravy Oredo se snažilo vyjít nám vstříc, co to šlo," řekl starosta.

Kvůli objížďce si místní třeba v sobotu nepochutnají na čerstvých rohlících z Dobrušky. V krámku na náměstí se dohodli s pekaři, kterým se v sobotu pečivo nevyplatí dovážet přes Náchod. „Z pekárny z Dobrušky k nám musí jezdit přes Náchod a to není jednoduché. Místní většinou nejezdí zbytečně. Musíme to ale vydržet, protože to je akutní, oprava je na mou duši potřeba. Kdyby alespoň udělali to nejnutnější, a pak jeden pruh silnice zpřístupnili," řekla Vlasta Grimová z krámku na náměstí.

Další krámek mají jeho provozovatelé v blízkém Bohdašíně, takže teď se mezi nimi sami pohybují hodně složitě. „Třeba dovozce nápojů má problémy, kudy se k nám dostat a musí jezdit přes Náchod a to je přeci jen sedmnáct kilometrů zajížďka, což je v době, kdy je drahá nafta, síla," dodala Grimová.

Cestu slíbil hejtman

Rekonstrukci silnice v dezolátním stavu sliboval hejtman Lubomír Franc už když obec vyhrála soutěž Vesnice roku Královéhradeckého kraje v roce 2011. Silnice totiž patří kraji, který její opravu platí. „Oprava je rozložena do dvou etap. První z nich týkající se tahu Novým Hrádkem je ta, která započala a dokončena by měla být na podzim. Druhá bude následovat v příštím roce. Celkové náklady jsou bezmála 24 milionů korun, přičemž část peněz pochází z evropských fondů," upřesnil Hošna.

Zároveň s tím náchodské vodárny rekonstruují kanalizaci a vodovod. „Obě akce se musely skloubit najednou. Jsem rádi, že se to povedlo. Čekali jsme na to hromadu let a stále se nám to slibovalo, ale s penězi to bývá špatné. Je to skoro malý zázrak, že se podařilo zahájit. Stavby silnice a kanalizace jsou takto spojené, a tak budou trvat dlouho," uvedl starosta Drašnar. Omezení sice přináší i úskalí, ale opravy jsou zapotřebí a místní to tak prý většinou vnímají. „Máme třeba zablácené boty a řidiči autobusů křičí, že jim tam lidé nosí bláto, ale je to daň. Bez nějakých problémů to nejde," podotkl Drašnar.

Stavební práce jsou prováděny tak, aby za všech okolností byla zajištěna dostupnost policie, záchranky a hasičů.

Mapa