Jdi na obsah Jdi na menu
 


Teplice nad Metují rozdělí obcím postiženým povodní 60 tisíc korun

10. 6. 2013

Mimořádné jednání finančního výboru zastupitelstva Teplic nad Metují rozhodlo o okamžitých finančních darech obcím postiženým povodněmi. Po konzultaci s krizovým řízením Královéhradeckého kraje byly vytipovány tři menší obce, mezi které Teplice rozdělí 60 tisíc korun. Humanitární sbírky vyhlásilo také Meziměstí, Police nad Metují a Diakonie Broumov.

"Nejvíce postižené obci sousedního okresu Rudníku převedeme na účet částku 30 tisíc korun, obcím Horní Olešnice a Chotěvice po 15 tisících. Po konzultaci s tajemníkem Rudníku byla potvrzena správnost našeho přístupu, když úklidové prostředky mají v nadbytečné míře, ale chybí jim kolečka nebo nářadí, což si raději pořídí sami za darované peníze. Ani jedna z obcí v současné době nepotřebuje pomoc dobrovolníků, pouze Rudník by rád v pozdější době, až poleví vlna okamžité dobrovolnické pomoci, využil na dlouhodobé činnosti pro návrat života obce do normálu několik skupin dobrovolníků, bude-li ještě ochota pomáhat," řekl starosta Teplic nad Metují Milan Brandejs.

Sbírku na pomoc pro obec Rudník a její část Arnultovice vyhlásilo Meziměstí. "Vzhledem ke zkušenostem s anonymními účty pro finanční pomoc při obdobných situacích, nabídlo Město Meziměstí konkrétní pomoc konkrétní obci. Jedná se o pomoc jednoho družstva jednotky dobrovolných hasičů, která pomůže při likvidaci povodňových škod v obci  Rudník a její části Arnultovice," uvedla starostka Meziměstí Eva Mücková a dodala: "Nejvíce v obci potřebují Savo, dezinfekční přípravky na ruce a silné gumové rukavice. Občané, kteří chtějí pomoci lidem postiženým povodní, mohou nosit čistící prostředky na úřad do pondělí 10. června. Ukončení sbírky bude vyhlášeno rozhlasem."

Odjezd meziměstských hasičů do Rudníku bude ještě upřesněn, pravděpodobně příští týden. Pro ty, kteří by chtěli pomoci finanční částkou, obec Rudník zřídila číslo účtu, na který můžete posílat finanční pomoc. Jedná se o účet u České spořitelny, a.s. – 1303691309/0800, VS 0206. Tato informace je i na stránkách obce Rudník.

Také Město Police nad Metují vyhlásilo sbírku úklidových prostředků a věcí, které mohou být užitečné při odstraňování následků povodní. Své dary můžete nosit denně až do úterý 11. června (kromě neděle) od 9 do 10 hodin a od 15 do 16 hodin. Sběrné místo je v průjezdu vedle Večerky na náměstí. Darované věci vyzvednou strážníci městské policie nebo hasiči a sbírku následně převezme Nadace ADRA.

Také Diakonie Broumov bude předávat humanitární sbírky postiženým obcím a občanům. Do našich sběrných a výdejních míst, která jsou na několika místech Prahy a Královéhradeckého kraje) můžete darovat ošacení, deky a další věci, které pomohou při likvidaci následků povodní a při návratu rodin do domovů. Diakonie Broumov zatím poskytla materiální pomoc Červenému kříži v Mělníku a obecnému úřadu ve Svobodě nad Úpou.

Informace o pomoci obcím postižených povodní najdete také na serveru Náchodské info.

Foto z následků povodně v Rudníku.