Jdi na obsah Jdi na menu
 


Začala rekonstrukce klíčové spojnice na Broumovsku

19. 4. 2013

Broumov - Nejrozsáhlejší a zároveň nejdražší letošní oprava silnic v Královéhradeckém kraji začala. Hlavní tah z Náchoda do Broumova bude nejméně tři měsíce úplně uzavřený. Cesta je přitom nejdůležitější spojnicí Broumovska se zbytkem republiky. Kvůli sněžení na začátku dubna se rekonstrukce musela o tři týdny posunout.

Rekonstrukce silnice na Broumovsku

Jediný přechod přes Broumovské stěny pro hasiče, záchranáře, autobusy i kamiony vede úzkým průsmykem. Opravu cesty plné děr a výmolů už ale kraj déle odkládat nemohl. "Úsek, který se bude opravovat, je v zimě velice nebezpečný a tato modernizace zajistí jeho rozšíření. Celá rekonstrukce vyjde zhruba na 87 milionů korun se zásadním příspěvkem Evropské unie," uvedl mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi.

Ještě dřív než stavba začala, nabrala dvoutýdenní zpoždění. Sněžení, které přišlo na začátku dubna, zablokovalo skoro celou trasu komplikované dvanáctikilometrové objížďky. "Vedle stávajícího násypu komunikace vznikne jeden jízdní pruh, který bude stoupací do kopce," upřesnil odpovědný vedoucí stavby Jiří Kříž.

Objížďka na BroumovskuNa celém čtyřkilometrovém úseku budou pracovat stavaři na několika stanovištích současně, dvanáct hodin denně, sedm dní v týdnu. V těžkém terénu mezi lesy a skalami to rozhodně nebudou mít snadné. "Tato stavba je technicky složitá, protože jsou tady prudké břehy násypu, které se musí vyztužit," dodal Kříž. První auta tudy budou moci znovu projet nejdřív na konci června. Dokončovací práce tu ale potrvají až do podzimu.