Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čeští hejtmani si plácli s Poláky na lepší spolupráci. Nejen hasičů

20. 4. 2013

Hlavním tématem byla hlavně spolupráce  složek integrovaného záchranného systému, došlo ale i na další problémy: rozvoj příhraniční spolupráce na bázi evropských projektů či investice do silnic.

Díky této regionální spolupráci již vzniklo v česko-polském pohraničí na 300 projektů, na které partneři z Hradeckého kraje a Polska získali z EU dvě miliardy korun. Letos by mělo být proinvestováno další čtvrt  miliardy .

„Dolnoslezské vojvodství sousedí nejen s Královéhradeckým, ale i s Pardubickým, Libereckým a Olomouckým krajem. Smlouvu o spolupráci hasičských záchranných sborů má však jen Hradecký kraj, a tak by společné setkání mělo vyřešit, jak k tomu další kraje přistoupí," uvedl ředitel HZS Královéhradeckého kraje František Mencl.

Zástupci hasičů se s Poláky včera bavili třeba o tom, jak nastavit spolupráci už při prvním stupni vyhlášení poplachu. Tedy jaké jednotky by mohly vyjet za hranice okamžitě, protože to mají blíž. Spolupráce se osvědčila už několikrát, třeba při hašení letních požárů na Ruprechtickém špičáku. Zkušenosti s tím mají i hasiči z Olešnice v Orlických horách, kteří vyjížděli pomáhat do polského pohraničí nedaleko Náchoda.