Jdi na obsah Jdi na menu
 


DEN S KRÁLOVNOU ELIŠKOU REJČKOU

29. 5. 2013

Nevšední setkání s Eliškou Rejčkou mohou v Hradci Králové zažít ti, kteří poslední květnovou neděli navštíví jeho historické centrum.

Bohatý program pro děti i dospělé připravilo město od druhé hodiny odpolední až do večera. Chybět nebudou komentované prohlídky, audience u královny, zvonění na zvon Augustin na Bílé věži či přednášky týkající se života královny.

 

Letos je tomu už 710 let od korunovace Elišky Rejčky českou královnou, a město k tomuto výročí připravilo zajímavý program nejen pro děti, který začne ve dvě hodiny na nádvoří Městské hudební síně. „Právě sem mohou zájemci až do půl páté přicházet na audienci přímo ke královně Elišce Rejčce. V malém sále Městské hudební síně budou od půl třetí a od půl čtvrté přednášky a ukázky oděvů či reálií,“ vysvětluje Milena Březinová z odboru kultury magistrátu města. Program se však bude odehrávat i v katedrále sv. Ducha, kde se budou od dvou hodin v hodinových intervalech konat až do páté hodiny odpolední komentované prohlídky katedrály. „Čtvrt hodiny před pátou začne ulicemi Zieglerovou a Rokitanského procházet miniprůvod v čele s královnou a za doprovodu hudby a kejklířů zamíří do katedrály, kterou si Eliška Rejčka prohlédne. Od šesté hodiny večerní vypukne slavnostní ceremoniál hradeckých zvoníků, kteří rozezní zvon Augustin na Bílé věži,“ pokračuje výčtem dalších aktivit Milena Březinová.

 

Všichni přítomní mohou navštívit středověké minitržiště za hudebního doprovodu dobové hudby. K vidění budou na nádvoří Městské hudební síně a na severních terasách kejklíři. Všem návštěvníkům se otevřou i brány běžně nepřístupné kaple sv. Jana Nepomuckého. Zájemci si zde budou moci rovněž koupit Eliščiny dukáty ze slavnostní edice, kde se na lícové straně dukátů nachází vyobrazení královny Elišky Rejčky a rubovou stranu pak zdobí znak města Hradec Králové. Více se dozví všichni i o královských věnných městech ze stánku s turistickými materiály. Zhlédnout budou moci zájemci i ukázky rekonstruovaného stolního nádobí, šperků, kosmetické a oděvní doplňky odpovídající dvorskému prostředí doby Elišky Rejčky.

 

Při přednášce Ivana Dubce v Městské hudební síni bude předvedena replika královnina korunovačního oděvu. Jde o velmi nákladné rekonstrukce oděvů, které není nikde jinde v Evropě možné vidět a na jejichž zhotovení se podíleli špičkoví odborníci ve svých oborech.

 

Celá akce se koná v rámci královéhradeckého „Roku ženy“.

Korunovace krále nebo královny byla vrcholnou slavností středověku a zahrnovala pevně daný ceremoniál, v němž měl každý úkon svůj význam.

 

Zdroj: Magdalena Vlčková, MmHK

Autor: Lucie Feuchter

Přílohy ke stažení:

Název přílohy Popis Typ Velikost
DEN S KRÁLOVNOU ELIŠKOU REJČKOU   pdf 398 kB