Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na Hradecku vyhlásili extrémní nebezpečí na potoku Trotina

10. 6. 2013

V Královéhradeckém kraji platí v pondělí ráno výstraha před extrémním nebezpečím povodní. Rychle stoupala voda v potoce Trotina u Sendražic. Prudké deště ale v neděli způsobily i další potíže.

Ilustrační foto

FOTO: Jiří Bednář, Právo

Dnes 6:19 - Hradec Králové
(Aktualizováno: 9:07 )

Český hydrometeorologický ústav večer oznámil, že po silných srážkách rychle stoupá hladina Trotiny v Sendražicích.

"Vzhledem k tomu, že do východních Čech postupuje další srážkové pásmo, očekáváme vzestupy hladin i na dalších tocích v této oblasti. Aktuálně stoupá také hladina Metuje v Krčíně," uvedli pracovníci ústavu.

V průběhu noci zvýšily intenzívní srážky průtoky vodních toků, v některých případech došlo k přechodnému překročení stavu k prvnímu stupni povodňové aktivity. Ráno byla na prvním stupni Cidlina v Jičíně a Novém Bydžově a Metuje v Krčíně. V noci se první stupně objevily ještě na Bystřici v Rohoznici na Jičínsku, Labi v Brodu a Úpě ve Zlíči.

„S ohledem na očekávaný výskyt trvalých srážek očekáváme v horních úsecích srážkami zasažených toků rozkolísané vodní stavy a ve výjimečných případech i s dosažením 1. povodňového stupně,“ uvedl Jiří Petr z dispečinku Povodí Labe.

Hasiči vyjížděli k desítkám případů

Už v neděli odpoledne vyplavily přívalové deště sklepy několika domů na různých místech regionu, hasiči také často vyjížděli odklízet popadané stromy. Policie v neděli večer uzavřela silnici mezi obcemi Žernov a Červená Hora u České Skalice na Náchodsku.

„Silnice se stala neprůjezdná vinou vrstvy bláta, kterou nanesla voda z okolních polí,“ uvedla mluvčí policie Královéhradeckého kraje Iva Kormošová. V důsledku zaplavení je jen se zvýšenou opatrností průjezdná silnice I/16 u Holína na Jičínsku.

Prudký liják, vítr a přívalový déšť zapříčinily v neděli v podvečer desítky výjezdů hasičů v Královéhradeckém kraji. Bouře doprovázená přívalovým deštěm způsobila problémy ve všech okresech, kromě Rychnovska.

„Mezi padesátkou událostí, které hasiči v neděli večer a v průběhu noci řešili, byl například zásah v Hronově, kde blesk udeřil do stromu, který spadl na garáž u rodinného domu. K následnému požáru nedošlo, hasiči pouze odvětrali zakouřenou garáž. Po zásahu blesku začal ale hořet strom v Bohuslavicích na Trutnovsku, “ uvedla mluvčí hasičů Martina Žahourková. Dodala že bouřka byla na některých místech doprovázena silným větrem. Ten vyvracel stromy a lámal větve.