Jdi na obsah Jdi na menu
 


ORLICKÉ HORY A PODORLICKO

29. 5. 2013

Orlické hory a Podorlicko kromě celé řady pozoruhodných šlechtických sídel, židovských památek nebo muzeí a galerií nabízejí především obdivuhodné přírodní scenérie svých hor a jejich podhůří, které jsou protkány sítí obranných pevností, jež byly vybudovány za první Československé republiky na obranu proti nebezpečí ze strany fašistického Německa. K nejnavštěvovanějším opevněním patří tvrz Hanička.

Lesnaté horské pásmo s malebnými údolími řek, květnatými loukami či rašeliništi, s řadou vzácných druhů rostlin a živočichů dohromady utvářejí Chráněnou krajinnou

Orlické hory a Podorlicko

oblast Orlické hory. Jejím nejvyšším vrcholem je Velká Deštná dosahující výšky 1 115 metrů nad mořem. Hory jsou v zimě oblíbené nadšenci pro zimní sporty, v létě Orlické hory lákají k pěším a cyklistickým túrám v překrásné krajině s citlivým zasahováním člověka,

Orlice

které lze obdivovat například na roubených staveních. V nižších polohách je výjimečně cenným přírodním územím údolní niva řeky Orlice. Chráněný přírodní park se rozkládá na březích Divoké a Tiché Orlice a po soutoku pokračuje jako Orlice až téměř k Hradci Králové.

Častolovice

 

V údolí řeky Orlice leží města jako například Rychnov nad Kněžnou s Kolowratským zámkem a židovskými památkami, Častolovice s pozdně renesančním zámkem, který obklopuje zámecký park s oborou a Týniště nad Orlicí, jehož návštěvníci mohou objevovat romantiku lesních rybníčků.


Video - Orlické hory a Podorlicko

 


Přílohy ke stažení:

Název přílohy Popis Typ Velikost
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO mapa 1:100 000 pdf 3344 kB

Fotogalerie