Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z novoměstského náměstí je obří nezpoplatněné parkoviště

16. 4. 2013

Nové Město nad Metují (Náchodsko) – Jenom krátkodobě a v omezeném množství budou brzy parkovat auta na náměstí v Novém Městě nad Metují, plánuje radnice. Vedení města se nelíbí vývoj v poslední době, kdy zůstalo rekonstruované náměstí nezpoplatněné. Památková rezervace se tak proměňuje v odstavnou plochu, kde lidé nechávají auta celé dny. Náměstí plné aut se navíc vylidňuje.

Nové Město nad Metují
Nové Město nad Metují

Na obnovu náměstí dostalo Nové Město nad Metují evropskou dotaci. Aby ji nemuselo vracet, nesmí za parkování vybírat peníze. "Není možné vydělávat na realizované akci," vysvětlila novoměstská místostarostka Bronislava Malijovská. Výjimku regionální rada neudělila. Výsledek je zřejmý – na nedávno obnovené ploše to vypadá jako v zimě u lanovky, auta jsou všude. Navíc se na náměstí zmateně pletou, protože nemají vyznačena parkovací místa – o způsobu vyznačení se totiž pře městský dopravní odbor s památkovou péčí.

Otevřené parkování na novoměstském náměstí ovšem znamená, že mnoho řidičů využívá plochu k dlouhodobému stání. Prostor se tak záhy zaplní, řidičům, kteří přijedou později a jejich cíl je přímo na náměstí, už místo nezbývá – náměstí plné aut se tak paradoxně vylidnilo. "V každém obchodě chybí lidé, kteří by přišli utratit peníze a kteří by se přišli podívat na toto krásné náměstí, na zámek," poukázal majitel restaurace na náměstí Libor Hylena.

Radnice proto hledá způsob, jak dlouhodobě odstavená auta z náměstí dostat a přestěhovat na nedalekou parkovací plocha, která však zeje prázdnotou. Jak toho přesně dosáhnout, však zastupitelstvo ještě neví. Podle Libora Hyleny mají hlavní roli sehrát kotouče, díky kterým bude možné omezit dobu parkování na náměstí.

přehrát video
Přemysl Šrámek o parkování v Novém Městě nad Metují
Kontakt na autora reportáže: Premysl.Sramek@ceskatelevize.cz

Mapa