Jdi na obsah Jdi na menu
 


Začíná sezona cyklobusů, kraj je podpoří 3,5 miliony

29. 5. 2013

Milovníkům cyklistiky budou i letos sloužit ve čtyřech oblastech Královéhradeckého kraje linky speciálních cyklobusů. Většina z nich se rozjede tradičně koncem května a začátkem června. Kraj provoz cyklobusů, které přepravují cestující i s koly, dotuje zhruba třemi miliony korun. Dalších půl milionu dává na jejich propagaci.

„I v letošním roce budou cyklobusy křižovat Český ráj, Krkonoše, Orlické hory či Kladské pomezí. Jejich provoz se zastaví až v září. Královéhradecký kraj podporuje možnosti aktivní turistiky v regionu, mezi nimiž cyklistika zaujímá významné místo. V regionu se nadále rozšiřuje i síť cyklostezek a cyklotras – nedávno byla otevřena například malebná trasa vedoucí podél Labe z Hradce Králové na Kuks,“ řekl hejtman Lubomír Franc.

Cyklobusy do Pekla či na Šerlich se rozjedou od 25. května. Od začátku června pak přibude většina dalších linek ve všech turistických oblastech. Zbytek se připojí od 1. července, kdy začíná hlavní turistická sezona. Například v Krkonoších budou v červnu jezdit cyklobusy o víkendech, v červenci a srpnu pak denně a v září každý čtvrtek, sobotu a neděli.

Ročně najezdí speciální linky podporující cykloturistiku desetitisíce kilometrů. Průměrně využívá linky cyklobusů kolem dvaceti cestujících, ve špičce používá jeden spoj až padesát lidí. Informace o provozu cyklobusů jsou lidem k dispozici na internetových stránkách turistických infocenter, v autobusech a v regionálních denících a rádiích.